Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Opel Ampera i Volt proglašeni za „Evropski automobil godine 2012“

Ženeva. Opel Ampera i Chevrolet Volt osvojili su danas nagradu „Evropski automobil godine 2012“ (‘’Car of the year 2012’’). Prilikom uručenja nagrade revolucionarnim električnim vozilima, veće sudija, sastavljeno od 59 vodećih automobilskih novinara iz 23 evropske zemlje, odalo je priznanje inovativnom vizionarstvu General Motors-a. Opel Ampera/Chevrolet Volt su bili neprikosnoveni pobednici sa 330 poena protiv VV Up-a (281) i Ford Focus-a (256).

Opel Ampera

Po prvi put u istoriji te nagrade, konačni izbor je napravljen u kontekstu Ženevskog salona automobila. Opel/Vauxhall CEO Karl-Friedrich Stracke i Chevrolet-ov predsednik i generalni direktor za Evropu, Susan Docherty, primili su nagradu „Evropski automobil godine 2012“ (‘’Car of the year 2012’’) od predsednika Coty žirija, Hakan Matson.

Ampera i Volt su zajedno izašli kao krajnji pobednici u konkurenciji sedam Coty finalista. U početku je 35 nedavno lansiranih vozila ušlo u takmičenje. Kriterijumi selekcije koje su primenjivale sudije bili su zasnovani na atributima kao što su dizajn, udobnost, performanse i naročito inovativne tehnologije kao i efikasnost – područja u kojima su se istakli Ampera i Volt.

Chevrolet Volt

„Ovo je trenutak ponosa za nas i čast nam je da primimo ovu nagradu od žirija vodećih evropskih automobilskih novinara“, rekla je Suzan Docherti, predsednik i generalni direktor Chevrolet Europe. „Naš automobil pokazuje da električna vožnja može biti zabavna i pouzdana bez ikakvih promena u načinu života vlasnika.“

„Mi smo izuzetno zadovoljni što je naše revolucionarno električno vozilo izašlo kao pobednik u oblasti sa tako jakom konkurencijom. I veoma smo ponosni na ovo priznanje“, kaže Opel/Vauxhall CEO Karl-Fridrih Stracke. „To nas ohrabruje da i dalje razvijamo vodeću ulogu u oblasti e-mobilnosti.“

Karl-Friedrich Stracke, Susan Docherty i Hakan Matson

Volt i Ampera su osvojili brojne međunarodne nagrade, uključujući i nagrade za „World Green Car of the year 2011“ i „North American Car of the year 2011.“ Tu su i nagrade za bezbednost kao što su maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testu.

Ampera i Volt su prva električna vozila na tržištu koja mogu da idu bilo gde i bilo kada. 16 kVh litijum-jonska baterija puni električni motor od 111kV/150 KS. U zavisnosti od stila vožnje i uslova na putu, udaljenost od između 40 i 80 kilometara može da bude pređena  u režimu čistog baterijskog napajanja, potpuno oslobođeno emisije izduvnih gasova. Točkovi automobila se uvek pune električno. U režimu produženog dometa, koji se aktivira kad god baterija dostigne svoj minimum, benzinski motor pokreće generator koji snabdeva električne pogonske jedinice. Produženi domet omogućava operativni radijus od 500 kilometara.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: