Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Više od 100 modela za 2012. godinu 7 od 8

Nastavak prethodnog članka.

Renault Clio

Početak prodaje: Novembar
Cena: oko 11000 funti

Nova, četvrta generacija modela Clio redefinisaće stil u malim gradskim automobilima i imaće u ponudi puno opreme. Maska hladnjaka će dobiti novi izgled prema kojem će biti prepoznavane naredne generacije Renoovih automobila. Biće dostupan samo kao hečbek sa petoro vrata. Motori koji će se ugrađivati kreću od malog trocilindričnog turbo motora od 900 kubika male potrošnje od 3.7l/100km. Vrh ponude biće RenaultSport verzija sa 1.6 litarskim turbo motorom.

Renault Clio Williams

Početak prodaje: Septembar
Cena: oko 20000 funti

 

Jedan od najpoželjnijih malih trkača ikad je Renault Clio Williams iz 1993. godine. Duhovni naslednik ovog modela se očekuje na jesen. Renault će udružiti snage sa Williams timom iz Formule 1 za razvoj nove verzije. Osim nove kolor šeme, sportskog ogibljenja, pojačanja na motoru, unutrašnjost će takođe biti u sportskom stilu. Očekuje se da ovo bude kolekcionarski model sa malim brojem proizvedenih automobila.

Renault Fluence ZE

Početak prodaje: April
Cena: oko 18000 funti

 

Fluence ZE je najveći i najpraktičniji od Renoovih električnih automobila. U osnovi je Megan u limuzinskoj karoseriji. Pogon je električni motor sa 94KS, autonomijom od 180km i maksimalnom brzinom od 140km/h. Cena je niža od modela Nissan Leaf, jer se baterije ne kupuju već iznajmljuju.

Renault Megane fejslift

Početak prodaje: Maj
Cena: oko 16000 funti

 

Nova linija modela Megan biće predstavljena na martovskom salonu automobila u Ženevi. Izgled maske hladnjaka i farova biće sličan onom koji je već viđen na novom Twingu: veći Renoov amblem i istaknutiji farovi.

Renault Scenic

Početak prodaje: Januar
Cena: oko 16500 funti

 

Prepoznatljive novine na novom Seniku su novi branik, farovi i nova LED dnevna svetla. Velike promene su i ispod haube: novi dizelaš 1.6 dCi Energy koji sa potrošnjom od 4 litra na 100km i 109g/km CO2.

Renault Twingo

Početak prodaje: Februar
Cena: oko 9000 funti

 

Odgovor Renoa na lansiranje malog gradskog automobila iz VW-a, modela up! je dramatična izmena izgleda svog malog Twinga. Smeo dizajn karakterišu istaknuti farovi, tesna rešetka hladnjaka i podvojena štop svetla pozadi.

Renault Twizy

Početka prodaje: April
Cena: oko 6700 funti

 

Mali električni jednosed koji ima motor od 17KS i domet od 100tinak kilometara uz maksimalnu brzinu od 80km/h.

Renault ZOE

Početak prodaje: Avgust
Cena: oko 15000 funti

 

ZOE je Renoov električni supermini. Koristi električni motor od 60KW sa obrtnim momentom od 222Nm. Na tržištu će biti najjeftiniji električni automobil sa cenom kao dizel Clio.

Seat Mii

Početak prodaje: Maj
Cena: oko 7500 funti

 

Seatova verzija modela VW up! malog gradskog automobila je prvi auto španskog proizvođača još od Arose iz 1997. godine. Iznenađujuće prostran enterijer za male spoljne dimenzije, štedljiv jednolitarski trocilindrični motor i niska cena su ozbiljni aduti koji će doprineti dobroj prodaji.

Skoda MissionL

Početak prodaje: Novembar
Cena: oko 15000 funti

 

MissionL koncept koji je prikazan na septembarskom sajmu u Frankfurtu dobiće neko drugo ime kad uđe u proizvodnju. Namena mu je da popuni Škodinu ponudu između Fabije i Oktavije i da bude direktan rival Golfu, Ford Fokusu i drugim automobilima iz te klase. Ovaj model će pokrenuti lavinu novih modela iz Škode koji će biti predstavljani na svakih šest meseci počevši od sredine 2012. godine. MissionL u početku biće predstavljen u limuzinskoj varijanti, a kasnije i kao hečbek.

Skoda Citigo

Početak prodaje: Jun
Cena: 7500 funti

 

Novi Citigo je Škodina verzija Volksvagenovog modela up! i Seatovog Mii. Lep izgled, niska cena eksploatacije i kvalitetan enterijer pokazuju da smanjenje modela ne mora da znači i loš kvalitet. Njegova cena biće manja za oko 500 funti od ekvivalentnog Volkswagenovog aduta. Motor će biti trocilindrični od jednog litra, enterijer veoma prostran i sa zadovoljavajućim prtljažnikom za sve dnevne potrebe.

Smart EV

Početak prodaje: Jul
Cena: oko 15000 funti

 

Ovaj mali električni auto biće veoma veliki uspeh, kako se nadaju u Smartu. EV je sposoban da pokrije razdaljinu od oko 140km sa svojim živahnim motorom. Na karoseriji primećuje se zelena kolor šema.

Smart ForTwo

Početak prodaje: April
Cena: oko 9500 funti

 

Blaga promena u odnosu na prethodni ForTwo odnosi se na veće, zaobljenije farove, drugačiji branik. Eko tehnologije u vidu Stop-Start sistema su takođe prisutne.

Subaru BRZ

Početak prodaje: Jul
Cena: oko 28000 funti

 

Subaru BRZ se u odnosu na novu Tojotu GT86 razlikuje samo po prednjem braniku i točkovima. Ispod haube nalazi se dvolitarski četvorocilindrični turbo sa 197KS. Pogon je na zadnjim točkovima i mala težina oko 1200kg dovoljni su za ubrzanje od 0-100km/h za manje od 7 sekundi. Kasnije se očekuje i kabrioletska verzija.

Subaru Impreza

Početak prodaje: Avgust
Cena: oko 18000 funti

 

Nova Impreca biće dostupna kao limuzina i hečbek sa petora vrata. Velike promene su se desile u unutrašnjosti vozila, a povećan je i prostor za putnike. Ugrađivaće se 1.6 litarski i 2-litarski bokser motori.

Subaru XV

Početak prodaje: Mart
Cena: oko 22000 funti

 

Hrabar, zdepast dizajn naglašava off-road sposobnosti, ali je XV ustvari rival Nissan Qashqai-ju i Hyundai ix35. U unutrašnjosti Subaru se koncentrisao na poboljšanje kvaliteta materijala i ergonomiju. U startu biće dostupna tri motora, dva nova benzinca i jedan dizel. Benzinci su poznati 1.6 i 2.0 litarski četvorocilindrični motori sa manuelnim ili CVT menjačem. Dizelaš je poznat 2.0 litarski bokser i biće dostupan samo u manuelnoj verziji. Ovo će biti i najskuplja verzija sa cenom oko 25000 funti, ali uprkos tome u Subaruu očekuju da će to biti najprodavaniji model.

Suzuki Swift Sport

Početak prodaje: Januar
Cena: oko 14000 funti

 

Swift Sport je jedan od automobila najuzbudljivijih automobila koje je Suzuki proizveo. Niži je od standardne verzije, izgleda kompaktnije, ima agresivnije dodatke na karoseriji i zatamnjena stakla. Ovaj živahan automobil pogoni 1.6 litarski atmosferski motor iz prethodne verzije, nešto jači i proizvodi 134KS. Možda motor nije previše snažan za pravolinijsku brzinu i ubrzanje, ali njegov direktan upravljač i lagana šasija nude odličnu upravljivost i stabilnost u krivinama. Potrošnja u odnosu na prethodnu verziju je smanjena i sada iznosi 6.4l/100km.

Nastavak u sledećem članku >>.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: