Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Sistem produženog dometa električnog vozila Ampera/Volt osvojio nagradu za ekološki motor

Revolucionarna električna vozila Ampera i Volt su još jednom  globalno prepoznata od strane medija koji prate automobilsku industriju. Njihov 1.4-litarski motor s mogućnošću produženja dometa osvojio je nagradu „Međunarodni motor godine“ za najbolji ekološki motor, i to u oštroj konkurenciji 45 drugih zelenih motora. Ampera i Volt su prvi električni automobili na tržištu koji mogu da idu bilo gde i bilo kada. Ovo je takođe prvi put u 14 godina dugoj istoriji ove nagrade da je pobedio jedan pogonski sistem  produženog dometa. Svečanost dodele nagrada održana je u nemačkom gradu Štutgartu.

“Do pojave Volta i Ampere električna vozila su zbog svog ograničenog dometa bila nepraktična za svakodnevnu upotrebu“, rekao je Uwe Winter, direktor linije vozila i glavni inženjer kom je britanski organizator, časopis Engine Technology International, uručio nagradu. „Naš revolucionarni pogonski sistem uklanja tu prepreku ujedinjujući ekološke prednosti električnog pogona sa neograničenim dometom motora sa unutrašnjim sagorevanjem. A nagrada za najbolji “zeleni“ motor je najveća potvrda da smo uspeli u našoj nameri.“

Čak je 76 vodećih automobilskih novinara iz 35 država širom sveta činilo žiri koji je dodeljivao nagrade u dvanaest kategorija za izvrsnost u konstrukciji pogonskih sistema. Složili su se da je ove godine, uz učestvovanje ukupno 39 sasvim novih motora, zaista bilo vrlo teško doneti odluku o najboljem.

Jedan od članova žirija, Bill McKinnon, objasnio je odakle snažna podrška za pobedu Amperinog/Voltovog pogona produženog dometa: „Spoj čiste električne efikasnosti, zatim svestranosti i pogodnosti benzinskog pogona učinile su ovaj agregat najboljim rešenjem.“

Drugi sudija, Massimo Nascimbene, primetio je sledeće: „Trenutno je ideja pogona produženog dometa najbolji način povećanja korisnosti električnog pogona uz smanjenje zavisnosti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Sve čestitke GM-u što predvodi takve ciljeve.“

Opel Ampera pogonski sistem

Najnovije pohvale dolaze baš u vreme poslednjeg globalnog rasta cena goriva pri čemu mali električni pogonski sistemi igraju sve važniju ulogu u međunarodnoj automobilskoj industriji.

Električni motor Ampere/Volta snage 111 kW/150 KS pokreće 16 kWh litijum-jonska baterija. Zavisno od stila vožnje i uslova na putu, moguće je preći od 40 do 80 kilometara u čistom baterijskom režimu uz nultu emisiju gasova. Točkove automobila uvek pokreće električna energija. U režimu produženog dometa, koji se aktivira uvek kada baterija dostigne minimalno stanje napunjenosti, pogon se automatski prebacuje sa elektromotora na generator koji pokreće 1.4-litarski benzinski motor snage 63 kW/86 KS. Režim produženog dometa omogućava ukupan vozni domet od preko 500 km bez punjenja gorivom.

Ampera i Volt su osvojili brojne međunarodne nagrade uključujući i onu za svetski „zeleni“ automobil 2011. godine. Dobili su i priznanja za sigurnost kao što je maksimalnih pet zvezdica od programa Euro NCAP. Prošle godine je pogonski sistem Volta imenovan za jednog od deset najboljih motora na severnoameričkom tržištu od strane časopisa Ward’s.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: