Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Fordov MyKey sistem omogućava mladim vozačima da „spasu obraz“

MyKey tehnologija omogućava roditeljima da postave određene restrikcije mladim vozačima čime promovišu bezbedniju vožnju; ograničava maksimalnu brzinu, smanjuje maksimalnu jačinu zvuka, a onemogućava deaktivaciju pomoći vozaču i bezbednosnih tehnologija.

Psiholog i savetnik britanske vlade, Cris Burgess, ekspert za ponašanja vozača, kaže da MyKey takođe pruža mladim vozačima, koji su pod pritiskom putnika da preuzmu rizik, da voze bezbedno „spasavajući obraz“.

U novoj Ford Fiesti u Evropi debituje MyKey tehnologija, prva ove vrste u auto industriji u regionu; Burgess danas učestvuje na webinaru (emituje se uživo), koji je posvećen Ford MyKey sistemu.

Fordova MyKey tehnologija koja omogućava roditeljima da postave određene restrikcije mladim vozačima, prema navodima vodećih stručnjaka za ponašanja vozača, takođe može da pomogne mlađim vozačima da se odupru pritisku vršnjaka dok su za volanom.

MyKey je prva tehnologija u auto industriji koja omogućava roditeljima da programiraju ključ za mlađe vozače koji ograničava maksimalnu brzinu, smanjuje maksimalnu jačinu zvuka iz radija, onemogućava funkcionisanje radio aparata dok pojasevi nisu pričvršćeni i sprečava deaktivaciju pomoći vozaču i sigurnosnih tehnologija. Cris Burgess, psiholog i savetnik britanske vlade, smatra da MyKey može da pomogne mladim vozačima da se odupru pritisku da preuzmu rizike na putu. U suštini, oni mogu da kažu da je „krivac“ MyKey.

„Mladi vozači će možda želeti da se bezbedno voze, ali su možda manje skloni da to urade zato što osećaju pritisak od svojih prijatelja ili drugih vozača“, kaže Burgess, viši predavač psihologije na Univerzitetu Exeter. „MyKey može da ukloni uticaj lične kontrole na maksimalnu brzinu vozila i na maksimalnu jačinu zvuka. To daje mogućnost mladim vozačima, koji se mogu osećati da su pod pritiskom da rizično voze, izgovor za bezbednu vožnju.“

Ford Fiesta MyKey

Ford MyKey je standard na većini novih Fordovih vozila u Severnoj Americi, a sada se uvodi u Evropu, sa novom Fiestom. Ford planira da ovu tehnologiju „zakotrlja“ kroz svoju evropsku proizvodnu liniju do 2015.

Tehnologija radi prepoznajući različite ključeve za isti auto, a zatim podešava postavke vozila u skladu sa zahtevima vlasnika. To omogućava vlasnicima da postave sistem tako da:

  • audio sistem bude u potpunosti onemogućen ako se ne koriste pojasevi
  • postave zvuk zvona u zadatim tačkama između 70-140 km/h kada vozilo putuje na višim brzinama
  • podsetnici o prikopčanosti pojaseva ne mogu da budu isključeni
  • ranije šalje upozorenje o maloj količini goriva, koje ima za cilj da smanji verovatnoću da će vozač krenuti bez dovoljno goriva
  • bezbednosne tehnologije, kao što su program za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP – Electronic Stability Control) i Active City Stop ne mogu da budu deaktivirane
Burgess, čiji se komentari danas emituju u webinaru posvećenom Ford MyKey tehnologiji (webinar devoted to Ford MyKey), kaže da su mladi muškarci najviše izloženi pritisku vršnjaka da preuzmu rizike na putu. Prema podacima koje je objavilo Odeljenje transport u Velikoj Britaniji, 27 odsto muškaraca-vozača starosti od 17-19 godina je uključeno u sudare u drumskom saobraćaju u roku od jedne godine od kako su polagali svoj vozački ispit.
„Jasno je da je ovo problem koji treba ‘adresiranje’“, dodao je Burgess. „Istraživanje je identifikovalo niz elemenata koji karakterišu nesreće koje uključuju mlade vozače. Odvraćanje pažnje uzrokovano sistemima mobilne tehnologije ili zabave u automobilu i preterana brzina svakako su među glavnim uzrocima i MyKey se direktno ‘obraća’ ovim faktorima.“
Inženjer za Ford MyKey tehnologiju, Hans-Chistian Zubert kaže da MyKey daje roditeljima povećan mir i mogućnost da njihova deca izgrade dragoceno iskustvo.
„Polaganje vozačkog ispita je obred prolaska, ali to je samo početak, a još uvek ima mnogo toga da se nauči“, kaže Zubert. „MyKey znači da roditelji mogu dozvoliti deci da uživaju slobodu vožnje ali donosi smanjeno izlaganje riziku.“
Podeli sa prijateljima:

One Comment on “Fordov MyKey sistem omogućava mladim vozačima da „spasu obraz“”

  • Marko децембар 17th, 2012 23:48

    može biti korisna sprava

Ostavite Vaš komentar: