Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

BMW grupacija i TMC su produbili saradnju potpisivanjem obavezujućeg sporazuma

BMW grupacija i Toyota Motor Corporation (TMC) danas nastavljaju svoju dugoročnu saradnju na polju održive mobilnosti, potpisivanjem obavezujućeg ugovora radi dugoročne saradnje između dve kompanije na zajedničkom razvoju sistema gorivih ćelija, zajedničkom razvoju arhitekture i sastavnih delova za sportska vozila, kao i na zajedničkom istraživanju i razvoju laganih tehnologija. Ovaj sporazum je usledio nakon potpisivanja pisma o namerama u junu 2012.

Osim toga, BMW grupacija i TMC su danas takođe potpisale obavezujući sporazum o početku zajedničke saradnje na polju istraživanja litijum-vazdušnih baterija, nove generacije litijumskih baterija. Ovaj sporazum označava drugu fazu zajedničkog istraživanja na polju nove generacije litijum-jonskih baterija, koja je otpočela u martu 2012.

Glavne tačke sporazuma su:

1. Sistem gorivih ćelija

Kompanije su sigurne da je tehnologija gorivih ćelija jedno od rešenja neophodnih za postizanje nultih emisija. BMW grupacija i TMC deliće svoje tehnologije u zajedničkom razvoju najvažnijih sistema za vozila sa gorivim ćelijama. Ovaj sistem, koji bi trebao da bude potpuno razvijen u 2020. godini, neće sadržati samo sklop gorivih ćelija, već i rezervoar sa vodonikom, motor i bateriju.

Kompanije će zajedničkim snagama raditi na proceni razvoja infrastrukture za punjenje vodonikom i na pravljenju kodeksa i standarda neophodnih za popularizaciju vozila na gorive ćelije.

2. Sportska vozila

Kompanije su se složile o izradi studije izvodljivosti koja treba da bude gotova do kraja 2013. godine, a koja bi trebala da definiše zajednički nacrt platforme za sportsko vozilo srednje veličine. Dve kompanije planiraju da na najvišem nivou kombinuju svoje tehnologije i znanja kako bi maksimalizovali zadovoljstvo korisnika. Obe kompanije dele viziju o daljoj saradnji na polju razvoja sportskih vozila.

3. Lagana tehnologija

Kompanije će zajedničkim snagama raditi na razvoju laganih tehnologija za izradu karoserije vozila, koristeći najmodernije materijale kao što su ojačani kompoziti, sa akcentom na upotrebu ovih tehnologija za zajednički razvoj platforme sportskih vozila, kao i drugih BMW i TMC vozila.

4. Nova generacija litijumskih baterija

Kompanije će zajednički razvijati litijum-vazdušne baterije sa znatno većom gustinom energije od sadašnjih litijum-jonskih baterija.

Norbert Reithofer, predsedavajući borda direktora BMW AG je rekao: „TMC i BMW grupacija dele zajedničku viziju održive mobilnosti u budućnosti. U svetlu budućih tehnoloških dostignuća, celokupna automobilska industrija susreće se sa ogromnim izazovima, koje mi vidimo kao šansu. Ova saradnja predstavlja kamen temeljac za budući uspešan razvojni put obe kompanije.“

Akio Toyoda, predsednik TMC je rekao: „Prošla je tek godina dana od kako smo potpisali naše zajedničko pismo o namerama i sa svakim danom jačanja našeg odnosa, vidimo kako ubrzano napredujemo. Sada, ulazimo u fazu koja obećava uspeh. Osvrćući se na važnost onoga što smo naučili iz zajedničkog razvoja, zajedno ćemo vredno raditi na ostvarenju našeg zajedničkog cilja, a to je pravljenje još boljih automobila.“

BMW grupacija i TMC su se u decembru 2011. godine prvo sporazumele o srednjoročnoj do dugoročnoj saradnji radi razvoja nove generacije ekoloških vozila i tehnologija, kada su dve kompanije takođe potpisale ugovor po kojem će BMW grupacija snabdevati Toyota Motor Europe sa visoko efikasnim dizel motorima. Od tada, BMW grupacija i TMC, kao dugoročni strateški partneri, zajedničkim naporima se trude da realizuju održivu mobilnost u budućnosti.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: