Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Redizajnirani Ford Focus

Na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni predstavljen je novi Ford Focus, fejslift verzija ovog popularnog modela iz srednje klase.

Sportski karakter Fokusa naglašen je hromiranom horizontalnom rešetkom napred i redizajniranim kokpitom naklonjenim vozaču.

Prodaja novog Fokusa kreće u drugoj polovini 2014. godine, a tada će evropskom tržištu biti predstavljena nova verzija SYNC2, Fordovog naprednog informaciono-zabavnog sistema. Novina je još i 1,5 litarski EcoBoost benzinac i TDCi dizel motor.

2014 Ford Focus karavan

Prva generacija Ford Focusa predstavljena je 1998. godine, a od tada je širom sveta prodato ukupno 12 miliona automobila, a samo na Evropskom tržištu cifra iznos 6,9 miliona. Prošlog meseca po zvaničnom izveštaju Focus je najprodavanije vozilo na svetu (prema Polk izveštaju o prodaju u prvih 9 meseci 2013. godine).

2014 Ford Focus

2014 Ford Focus karavan

 

Napredne tehnologije

Automatsko parkiranje u prazan prostor između automobila omogućen novim softverom i dodavanjem još dva pomoćna senzora unapređuje već postojeći Active Park Assist sistem koji je do sad omogućavao samo paralelno parkiranje.

Dodatni senzori omogućavaju i sledeće pogodnosti:

  • Cross Traffic Alert upozorava vozače zvučnim signalima na dolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja vozila unazad. Domet radarskog signala je 40 metara.
  • Park-Out Assist pomaže vozačima kada izlaze sa paralelnog parking prostora. Nakon što je vozač izabrao levu ili desnu stranu, sistem komanduje upravljačem dok vozač kontroliše gas i kočnicu.

2014 Ford Focus Enterijer

Active City Stop sistem za izbegavanje sudara: vrši pred-pripremu kočnice u slučaju sudara, a ako vozač ne reaguje, sistem smanjuje obrtni momenat i automatski aktivira kočnice da ne bi došlo do sudara ili da se umanje posledice. Sistem je poboljšan tako da sada funkcioniše pri brzinama do 50km/h (do sada je radio do 30km/h)

Pre Collision Alert je sličan sistem prethodno pomenutom, s’ tim što funkcioniše pri brzinama koje su uobičajene za autoput.

Adaptive Cruise Control omogućava vozačima da zadaju rastojanje koje žele da drže u odnosu na vozilo ispred čime sistem automatski reguliše brzinu kretanja.

MyKey do sada ugrađivan u Fijesti počinje da se primenjuje i u Fokusu.

2014 Ford Focus Enterijer

Novi ekonomični motori

Novi dizel i benzinski motori imaju 19 i 17 procenata manju potrošnju goriva, respektivno.

U ponudi biće novi 1,5 litarski EcoBoost benzinski motori od 150 i 180KS i novi 1,5 litarski TDCi dizel motori (95 i 120 KS). I dalje će u ponudi biti trocilindrični 1,0 litarski EcoBoost benzinac sa 100 i 125KS koji je već postao popularan kod kupaca (oko trećina prodatih Fokusa je imalo ovaj motor).

Tabela sa agregatima koji će se ugrađivati u Focus

2014 Ford Focus agregati

Ford Focus hečbek 5 vrata slike:

Ford Focus karavan slike:

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: