Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Chevrolet Spark EV: električna zvezda na Sajmu automobila u Ženevi

Električni blizanac Sparka je taj koji je poznat kao jedan od najprodavanijih Chevrolet modela u Evropi. Nakon svetske premijere Spark električnog vozila u Los Anđelesu prošle godine, Chevrolet-ov novi mini automobil na baterije će po prvi put biti predstavljen evropskoj publici na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj model će od 2014. godine biti u prodaji na odabranim evropskim tržištima.

Predviđa se da će Chevrolet Spark EV postaviti standarde u pogledu performansi urbanih gradskih električnih automobila, i napaja se najnaprednijim električnim motorom i baterijskim sistemom koji je General Motors ikada napravio.

„Spark EV je gradski automobil sa nultom emisijom štetnih gasova i inteligentnom konekcijom koji je zabavno voziti. Verujemo da će posebno ostaviti utisak na kupce nekih od tehnološki najnaprednijih tržišta u Evropi“, kaže Suzan Dokerti, predsednik i generalni direktor Chevrolet-a i Cadillac-a za Evropu. „Baš kao i Volt, okretno vozilo koje radi na baterije, predstavlja dokaz uspeha Chevrolet-a u kreiranju pametnih vozila“, dodala je Dokerti.

Napredan pogonski sistem ključan za brzo kretanje iz mesta, konkurentan domet

Njegovo ubrzanje kao kod sportskog automobila i nesmetan, a trenutni obrtni momenat od 542 Nm čine Spark EV malim automobilom sa dinamikom vožnje u kojoj možete uživati. Srce pogonskog sistema Spark EV automobila je GM-ov električni motor sa permanentnim magnetima. Ovaj elektromotor proizvodi više od 130 ks (100 kW), i postiže ubrzanje od 0-100 km/h za ispod 8,5 sekund.

Spark EV će biti opremljen litijum-jonskom baterijom od preko 20 kWh, koja radi uz pomoć aktivnog sistema za hlađenje i grejanje tečnosti. Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji ove baterije, očekuje se da će Spark EV ostvariti električni domet koji je među najboljima u praksi. Baterija je napravljena tako da omogući brzo punjenje običnom naizmeničnom strujom (AC) i jednosmernom strujom (DC).

Chevrolet Spark EV

Jednosmerna struja će omogućiti automobilu da napuni do 80% svojih kapaciteta za oko 20 minuta. Pored toga, baterijski sistem može da podnese nekoliko brzih punjenja jednosmernom strujom dnevno. Punjenje naizmeničnom strujom zahteva između 6 i 8 sati, ako koristite utičnicu od 230V. Set sa kablom za punjenje je deo standardne opreme.

Usavršena konekcija čini vožnju lakšom i zabavnijom

Dizajn Spark-s EV odiše ekspresivnošću i savremenošću. Među najupečatljivijim aspektima njegove stilizovane unutrašnjosti su instrumenti koji uključuju jedan od dva velika LCD ekrana u boji od sedam inča i vozaču nudi digitalne povratne informacije. Drugi ekran se nalazi u centralnom delu instrument table i služi kao interfejs za informativno-zabavni sistem, kontrole za klimatizovanje kabine i podatke o uštedi energije.

Spark EV dolazi sa Chevrolet MyLink sistemom kao delom standardne opreme, koji korisnicima omogućava da povežu kompatibilne pametne telefone na radio sa ekranom visoke rezolucije osetljivim na dodir. Chevrolet MyLink će podržavati veliki broj odabranih aplikacija što će korisnicima omogućiti navigaciju pomoću njihovog pametnog telefona, kao i slušanje radio stanica širom sveta preko interneta. Sistem za nadgledanje vožnje unazad će obezbediti pomoć kada automobil ide u rikverc.

Pored toga, korisnici MyLink sistema koji poseduju kompatibilan iPhone* (od 4S modela) koji koristi iOS6 sistem će moći da koriste Siri, napredan pomoćni sistem, za obavljanje velikog broja zadataka dok bezbedno drže pogled na putu a ruke na upravljaču.

*Siri zahteva pristup internetu. Siri možda nije dostupan na svim jezicima ili u svim područjima, a opcije mogu da variraju u zavisnosti od područja. Mogu se naplaćivati podaci koje preuzimate na mobilni.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: