Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Novi KIA cee’d: Otmen, snažan, ekonomičan, siguran i stvoren za uživanje

Na tržište je stigao model sjajnog dizajna i odličnih performansi –  cee’d druge generacije! Najnoviji automobil C-segmenta, naslednik modela koji je od 2007. godine pa sve do danas osvojio više od 633.000 kupaca, projektovan je u Kijinom razvojnom centru u Rüsselsheimu (Nemačka) i oblikovan u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu. Novi cee’d, koji se proizvodi u slovačkoj fabrici u Žilini, prilagođen je evropskim ukusima i dolazi sa pet različitih motora, bogatim paketima opreme, različitim dizajnom unutrašnjosti i već dobro poznatom 7 godišnjom garancijom.

Cenovnik i tehničke karakteristike za novi cee’d vidite ovde ->

MADE BY PETER SCHREYER

Druga generacija cee’da koji pripada nižem srednjem segmentu automobila, nastupa na tržištu u petovratnoj verziji, a odlikuje se posebnim dizajnom i svežinom dok na jesen očekujemo i karavan verziju. Model potpisuje nemački automobilski guru Peter Schreyer, dizajner koji se ponosi brojnim međunarodnim priznanjima kao što su „red dot award“, „Designpreis der Bundesrepublik Deutschland“ i „iF product design award“. Glavne karakteristike ovog modela su snaga, dinamičnost i elegancija. Aerodinamičan prednji deo vozila, atraktivna prednja maska i fluidne linije pokazuju novi pravac u oblikovanju vozila C segmenta. Kompakt se u dužinu proteže na 4310 milimetara sa 2650 milimetara dugim međuosovinskim rastojanjem. Sportski zaobljen zadnji deo vozila izražava dinamičnost koja se nastavlja niskim stavom, kratkim prepustom i dugim međuosovinskim rastojanjem. cee’d sve to kombinuje sa čvrstim preciznim linijama čime podseća na sportske kupee. Koeficijent otpora vazduha kod novog modela sa gotovo ravnim dnom iznosi 0,30, a kod prethodnog modela iznosio je 0,33.

Ukoliko upoređujemo novi model sa starim, vidimo značajne pomake u dimenzijama – novi cee’d je 50 milimetara duži, 10 milimetara niži i 10 milimetara uži u odnosu na prethodnika. Povećan je i razmak između točkova – kod prednjih točkova je 17 milimetara širi, a nazad 32 milimetra što postavlja dinamični potencijal cee’da na viši nivo. Prednji prepust je 15 milimetara  duži, a zadnji za 35 milimetara dok je međuosovinski razmak ostao nepromenjen sa 2560 milimetara čime pripada među najduže u svom segmentu.

cee’d se može odabrati u jednoj od 10 različitih boja karoserije. Pet je potpuno novih boja, a pet je već poznato iz prethodnog modela. Osim novih boja, u ponudi su i novi 15-inčni i 16-inčni čelični naplatci kao i 16-inčni, 17-inčni i 18-inčni alu naplatci sa najvećim pneumaticima od 225 milimetara. 

PREMIUM UNUTRAŠNJOST

cee’d nove generacije otvara novo poglavlje u razumevanju novih automobilskih trendova počevši sa novom koncepcijom kabine koja je udobnija, prostranija i bogatija opremom. Putnička kabina ostavlja utisak sportskog duha i dinamičnosti i nudi puno više prostora. Vozač i suvozač koriste 12 milimetara više prostora u visini glave i 21 milimetar u predelu nogu. Prostor za ramena povećan je za 5 milimetara. Zapremnina prtljažnika povećana je za 12% i iznosi rekordnih 380 litara u odnosu na nekadašnjih 340 litara iz prethodnog modela čime se cee’d postavlja na sam vrh svoje klase. Kada je potrebno više prostora za prevoz stvari zadnja klupa se može složiti u odnosu 60/40 i zapremnina raste na čak 1318 litara. Prtljažni prostor je i funkcionalniji zbog 118 milimetara šireg otvora te poseduje brojne pregrade za odlaganje prtljaga. cee’d pokazuje svoju praktičnost nudeći podesivi naslon za ruke, središnju konzolu i veće držače za čaše u vratima. Držači za čaše u prednjim vratima dovoljno su veliki za odlaganje boca od 1,5 litra, a u držačima u zadnjim vratima mogu se staviti boce u 0,7 litara.

Udobna sedišta i svetla kabina dopunjeni su atraktivnim meračima i logično raspoređenim tasterima. Brojne pregrade za odlaganje stvari nadograđuje izvrsna ergonomija. Za idealan položaj vozača tu su progresivni servo upravljač sa tri kraka i sedišta sa potporom u lumbalnom delu. Oba prednja sedišta električno su podesiva i grejana. Za dodatno uživanje u vožnji kupci će slušati CD/MP3 audio sistem sa 6 ugrađenih zvučnika i komandama audio uređaja na upravljaču i koristiti se USB, AUX i iPod priključkom za audio uređaj. Praktičnost i ergonomiju dopunjavaju vrlo pregledni i atraktivni trodelni merni instrumenti TFT-LCD Supervision. Unutrašnjost se takođe može prilagoditi ukusima kupaca i dolazi u tri osnovne kombinacije: crnoj, kameno sivoj i smeđoj boji. Osim navedenog, tu su i detalji u bojama svetlog hroma, piano crnoj i boji aluminijuma. Središnja konzola lagano je okrenuta prema vozaču, ima integrirsan audio sistem sa opcionim 4,3-inčnim TFT-LCD ekranom i mogućnošću ugradnje 7-inčnog aktivnog navigacijskog sistema sa govornim komandama na deset svetskih jezika koji je povezan sa kamerom za prikaz događanja iza vozila pri vožnji unazad.

cee’d oduševljava ponudom opreme. Među najvažnije spada čak 1045 milimetara dugačak panoramski krov. Ugodnijem ambijentu doprinosi efikasni dvozonski automatski klima uređaj koji poseduje dodatno provetravanje za putnike na zadnjoj klupi. Posebno su zanimljivi merni instrumenti sa Supervision osvetljenjem, električna parking kočnica i sistem pokretanja vozila bez ključa. Moguće je naručiti i Winter paket za zimske vremenske uslove što podrazumeva grejani obruč upravljača i električno grejano vozačevo i suvozačevo sedište. Među zanimljivije dodatke svakako spada putni računar sa indikatorom promene stepena prenosa i izbor od tri veličine prikaza podataka.

Za jednostavnije i sigurnije parkiranje zadužen je sistem pomoći pri parkiranju sa prednjim, bočnim i zadnjim parking senzorima i automatskim okretanjem obruča upravljača. Potrebno je spomenuti kako sistem koristi šest prednjih i četiri zadnja senzora za parkiranje vozila u parking mesto.  

MOTORI NOVE GENERACIJE I 6-STEPENI MENJAČI

Pri razvoju novog cee’da inženjeri su u nemačkom razvojnom centru u Rüsselsheimu posebnu pažnju posvetili razvoju motora koji su u poređenju sa motorima iz prethodnog modela štedljiviji za oko 4%. Za ljubitelje dizel motora ponuđeni su 1,6-litarski i 1,4-litarski četverocilindraš sa common-railom i turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom. 1,6-litarski dizel VGT, koji se pravi u slovačkoj fabrici, ponuđen je u slabijoj verziji sa 80 kW (110 KS) i u jačoj sa 94 kW (128 KS) i 260 Nm obrtnog momenta pri 1900 i 2750 o/min. 1,4-litarski četvorocilindraš WGT sa 66 kW (90 KS) razvija 220 Nm obrtnog momenta pri 1500 i 2750 o/min. Sva tri dizel motora ističu se po izuzetno niskoj potrošnji goriva! 1,6-litarski dizel sa 94 kW (128 KS) za kojeg će se verovatno odlučiti većina kupaca dizel motora, prosečno troši oko 4,1 l/100 km, a u verziji sa sistemom ISG i paketom EcoDynamics njegova potrošnja se još smanjuje i dostiže rekordnih 3,7 litara na 100 kilometara uz prosečnu emisiju  CO2 od 97 g/km.

Benzinski deo ponude sastoji se od 1,4-litarskog motora iz porodice Gamma. Manji četrvorocilindraš sa 73 kW (100 KS) opremljen je sistemom multipoint-ubrizgavanja (MPI = Multi Point Injection) za doziranje goriva po svakom cilindru i kontinuiranim promenljivim upravljanjem ventila (CVVT). Za sportsku vožnju u ponudi je 1,6-litarski motor sa direktnim ubrizgavanjem benzina GDI, kontinuiranim promenljivim upravljanjem ventila i usisnim cevima, najveće snage od 99 kW (135 KS) i 165 Nm obrtnog momenta pri 4850 o/min. Njegova prosečna potrošnja goriva iznosi oko 5,8 litara na 100 kilometara. U verziji EcoDynamics potrošnja motora se smanjuje na 5,2 litre na 100 kilometra, a emisije CO2 iznose oko 119 g/km.

Svi motori novog cee’da serijski su opremljeni sa 6-stepenim ručnim menjačem. Ljubiteljima automatika će se svideti 6-stepeni automatski hidraulični menjač povezan sa 1,6-litarskim dizel motorom. Tehničku poslasticu predstavlja 1,6-litarski benzinski motor sa dvostrukim kvačilom i oznakom DCI (Dual Clutch Transmission). Njega je Kia razvila u saradnji sa poznatim nemačkim proizvođačem menjača. Menjač DCT omogućava uglađenu, a po potrebi i brzu sportsku vožnju uz zadržavanje niske potrošnje goriva i niske emisije.

Svi Kijini motori, dizel i benzinski, projektovani su sa ciljem dostizanja što niže potrošnje goriva, a kao opcija se nudi paket EcoDynamics koji objedinjuje brojne tehnologije za što veću ekonomičnost i niže emisije. Ističemo ISG sistem za automatsko gašenje motora pri mirovanju, pneumatike sa niskim otporom, inteligentni alternator AMS i aktivni ECO sistem za podešavanje delovanja kompresora za klima uređaj i njegovo optimalno korišćenje energije.

BOGATA OPREMA

Novi cee’d po mogućnosti izbora paketa opreme definitivno pripada premium segmentu. Kupci mogu odabrati između četiri različite tkanine u unutrašnjosti vozila, uključujući i kožu kao i različite boje unutrašnjosti u kombinaciji sa ukrasnim elementima koji dolaze u svetlom i tamnom hromu i piano crnoj boji. Osnovne boje unutrašnjosti su crna i kameno siva. Novi cee’d oduševljava već najosnovnijim paketom opreme. Tu su, na primer, električni servo upravljač podesiv po visini i dubini, audio sistem sa šest zvučnika i komandama na upravljaču kao i iPod, Aux i USB ulazi i putni računar. Ugodnijem ambijentu novog cee’da doprinosi diskretno LED osvetljenje središnje konzole i kućišta prednjih ručica za otvaranje vrata. Napomenimo i mogućnost izbora dvozonskog automatskog klima uređaja, mernih instrumenata sa Supervision osvetljenjem, električno podesivog sedišta vozača sa memorijskom funkcijom i panoramskog krova dužine 1045 milimetara.

Novi cee’d može se pohvaliti i Xenon prednjim svetlima sa LED elementima i sistemom za osvetljenje u krivinama (snop svetlosti se pomera u skladu sa pomeranjem upravljača). Za jednostavnije i sigurnije parkiranje zadužen je sistem pomoći pri parkiranju sa bočnim i zadnjim senzorima i uređajem za automatsko okretanje upravljača kako bi se vozilo jednostavno parkiralo na parkinh mesto. Jedini zadatak za vozača je po potrebi dodavati gas i kočiti, a sve drugo radi parking računar.

OSLANJANJE NOVE GENERACIJE I FLEX STEER

cee’d se može pohvaliti potpuno nezavisnim prednjim i zadnjim oslanjanjem. Prednje oslanjanje je tipa McPherson sa stabilizatorom i gasnim amortizerima. Nazad je oslanjanje sa dve poprečne vođice i jednom uzdužnom na svakoj strani, gasni amortizeri i poprečni stabilizator. Zadnji razmak između točkova je širi u odnosu na prethodni model i povećava stabilnost vozila. Kod voznih osobina, potrebno je spomenuti torzioni stabilizator čvrste karoserijske osnove (poboljšana je za 45% u odnosu na prethodni model).

Sve verzije cee’da serijski su opremljene električnim progresivnim servo upravljačem koji u poređenju sa klasičnim servo upravljačkim sistemom doprinosi nižoj potrošnji goriva. Promer kruga okretanja je 10,28 metara (kod prošlog modela 10,34 metara), broj okretaja upravljača između krajnjih položaja je 2,85 okreta. Novi cee’d opcijski dolazi sa sistemom podešavanja upravljača zavisno od željenog načina vožnje pod nazivom Flex Steer za izrazitu voznu dinamiku. Vozač može izabrati između tri načina delovanja električnog servo upravljačkog sistema: udobna, normalna i sportska vožnja.

Sve varijante cee’da opremljene su kočionim diskovima koji su u odnosu na prošli model još efikasniji. Prednji samoventilirajući diskovi promera su 300 ili 280 milimetara, a zadnji diskovi 284 milimetra ili 262 milimetra kod slabije verzije motora. Kod prošlog modela zadnji diskovi bili su promera 262 milimetara kod svih verzija. Kočioni sistem dopunjuje serijski 4-kanalni uređaj protiv blokiranja točkova ABS i sistem za elektronsku raspodelu kočione sile EBD. Put kočenja pri brzini od 100 km/h do potpunog zaustavljanja iznosi do 36,5 metara. 

VRHUNSKA SIGURNOSNA OPREMA

Unutrašnjost novog cee’da predstavlja izuzetno siguran prostor. cee’d je opremljen sa brojnim sigurnosnim dodacima za optimalnu zaštitu putnika u slučaju nesreće. Među najvažnije sigurnosne elemente spadaju čvrsta karoserijska osnova sa šest sigurnosnih vazdušnih jastuka i aktivni prednji nasloni za glavu u službi sprečavanja ozleda vrata pri udaru vozila od nazad. Sistemi za elektronski nadzor stabilnosti vozila ESC obuhvata brojne sigurnosne sisteme: VSM (Vehicle Stability Management), ABS sistem protiv blokiranja točkova kod kočenja, BAS automatsko pojačavanje sile kočenja, HAC sistem pomoći pri kretanju na uzbrdicama i sistem automatskog paljenja svih pokazivača smera kod naglog i snažnog kočenja. cee’d je opremljen naprednim sistemom upozorenja u slučaju nenamernog prelaska vozne trake pod nazivom LDWS kojim se smanjuje mogućnost nesreća kada je vozač umoran ili mu je pala koncentracija. Kamera nadzire položaj vozila u odnosu na saobraćajne oznake i upozorava vozača zvučnim signalom na njegovo nenamerno približavanje drugoj voznoj traci. Sistem deluje pri brzini višoj od 60 km/h.

cee’d-ova karoserija je za 57% čvršća od prethodne generacije koja je na Euro NCAP testiranjima lako osvojila maksimalnih pet zvezdica. Bočna ojačanja u vratima su za 50% čvršća u odnosu na prošli model, a ojačani su i B stubovi. Svi bočni pragovi izrađeni su od čelika visoke strukturne čvrstoće. Dodatna ojačanja povezuju osovine, prtljažni i zadnji deo karoserije kao i celokupno karoserijsko dno.

Visokom stepenu sigurnosti doprinose ISOFIX držači za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi, dodatni parking senzori za sigurniju vožnju unazad, sistem za prikaz pada pritiska vazduha u pneumaticima i stakla sa posebnim slojem za brže oticanje vode. Takođe je potrebno spomenuti poboljšanu sigurnost pešaka jer je u novom modelu posebno prilagođen prednji deo vozila, branik i poklopac motora, koji se lakše deformišu i ublažavaju udarac pešaka. cee’d  takođe nadzire pritisak vazduha u pneumaticima i upozorava vozača na pad pritiska ispod sigurnog nivoa.

REVOLUCIONARNA GARANCIJA

Novi cee’d, kao i svi Kijini modeli, na evropsko tržište dolazi sa fabričkom 7 godišnjom garancijom ili garancijom do 150.000 pređenih kilometara. Garancija vredi za celo vozilo, nije vezana za prvog vlasnika i prenosiva je na sve buduće kupce. Na taj način Kia ostaje brend sa najdužom garancijom, ne samo u našoj zemlji, nego i u celoj Evropi.

Kia je jedini proizvođač vozila sa sedmogodišnjom garancijom, a time, osim garancije na kvalitet, svojim strankama garantuje i očuvanje vrednosti vozila.

EVROPSKI NASTUP I CENE

Sa cee’dom je Kia u zadnjih šest godina za dvostruko povećala celokupnu prodaju na svetskom nivou i predstavlja novi model kojim planira učvrstiti svoju poziciju na srpskom tržištu. Petovratnoj verziji na jesen će se pridružiti i karavanska varijanata. Po ustaljenoj praksi, poslednja će doći trovratna verzija. Za osnovnu verziju cee’d-a, inače veoma dobro opremljenu u paketu LX Fun,  sa 1,4-litarskim benzinskim motorom trenutno je potrebno izdvojiti 12.490 evra. Verzija sa 1,6-litarskim GDI motorom i paketom opreme LX Dynamic iznosi 14.790 evra. Ponuda dizel motora počinje sa 1,4-litarskim modelom po ceni od 14.990 evra i završava sa najjačom verzijom 1,6 CRDi sa 128 KS i paketom opreme EX Maxx po ceni od 22.790 evra.

KIA AUTO Beograd je za prve kupce obezbedio dodatni promotivni popust za ograničenu količinu vozila na lageru u visini od 500 evra na gore navedene cene!

Sve verzije cee’da dolaze iz nove Kijine fabrike u slovačkom gradu Žilina. Proizvodni kapaciteti fabrike, koja se može pohvaliti sa 300 robota, je 300.000 vozila godišnje. U Kijinoj slovačkoj fabrici zaposleno je  3900 ljudi koji rade u čak tri smene.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: