Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Volvo investira u Švedsku

Budućnost Volvoa kao jakog i samostalnog automobilskog proizvođača, stacioniranog u Švedskoj, sada je dodatno osnažena novim investicijama vrednim više milijardi dolara. Tolika će biti ulaganja u SPA podesivu platformu (Scalable Product Architecture) i novu VEA generaciju motora (Volvo Engine Architecture). Glavni deo oba projekta, koji predstavljaju jednu od najvećih industrijskih investicija u Švedskoj, izvodiće se baš u ovoj državi. 

SPA (Scalable Product Architecture) je fleksibilna, podesiva platforma na koju će biti postavljeni gotovo svi budući Volvo modeli. To je proizvod koji se sastoji od zajedničkih modula i podesivih sistema i komponenti proizvedenih u fleksibilnom proizvodnom sistemu. Paralelno sa SPA platformom, Volvo razvija i novu generaciju energetski efikasnih četvorocilindričnih motora poznatih pod oznakom VEA (Volvo Engine Architecture). Ovi motori će se proizvoditi u pogonu Ševde (Skövde), dok će se sklapanje svih pogonskih sistema, uključujući i hibridne, vršiti u fabrici Torslanda u Geteborgu.

„Gotovo polovina od otprilike 11 milijardi američkih dolara utrošiće se do 2015. godine u Švedskoj u infrastrukturu za proizvodnju nove platforme i motora. To je dokaz da Volvo želi da učvrsti svoj položaj kao švedskog proizvođača automobila s jedinstvenom atraktivnošću na globalnom tržištu. SPA i VEA projekti jačaju našu privlačnost u pogledu dizajna, uživanja u vožnji i kvaliteta do najsitnijih detalja. Naravno, u isto vreme se jačaju naše ključne vrednosti – bezbednost i briga za životnu okolinu“, ističe Håkan Samuelsson, predsednik i izvršni direktor Volvo Car grupacije

Håkan Samuelsson, predsednik i CEO u Volvo Car Corporation

Širenje proizvodnih kapaciteta u Švedskoj

Oko jedne trećine investicija u Švedskoj biće namenjeno širenju i unapređenju proizvodnih pogona Volvoa u ovoj državi. Značajan iznos već je uložen u izgradnju novog postrojenja za izradu karoserija u Torslandi, a biće završen u drugoj polovini 2013. godine. Uz to, značajno će se investirati u pogon za izradu karoserija u Olofströmu, koji je modifikovan u skladu s novim modelima, zasnovanim na novoj platformi. Značajne promene uslediće i u fabrici motora u Ševdeu, s ciljem uspešne proizvodnje nove familije četvorocilindričnih motora.

Tehnološka nezavisnost i povećana konkurentnost

Razvoj proizvodnje predstavlja najveći deo investicija u Švedskoj, dok će se rad na novoj platformi i motorima vršiti u razvojnom centru Torslanda u Geteborgu.

„SPA nas čini tehnološki nezavisnim i bez ikakvih veza s prethodnim vlasnikom. Nova arhitektura pokriva oko dve trećine kompletne modelske ponude. S nekih 40 odsto komponenti koje će automobili deliti bez obzira na veličinu, profitiraće proizvodni program, čime ćemo postati i znatno konkurentiji. S nižim troškovima razvoja i zajedničkim delovima ostaće više kapaciteta za fokusiranje na individualne detalje koji su našim kupcima veoma važni,“ napominje Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj.

Prvi automobil, koji će se bazirati na novoj arhitekturi, biće predstavnik sledeće generacije Volvoa XC90, koji će biti predstavljen krajem 2014. godine.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: