Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Najštedljiviji Opelov dizel do sada sa emisijom CO2 od samo 88 g/km

  • Nova prekretnica u Opelu: Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX troši samo 3,3 litre na 100 km
  • Poboljšanja motora i sistema prenosa dodatno smanjuju potrošnju
  • Unapređena konstrukcija šasije osigurava više udobnosti prilikom vožnje

Najštedljivija Opel Corsa sada je posebno ekološka i ekonomična. Trovratna Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX sa 70 kW/95 KS i Start/Stop tehnologijom troši samo 3,3 litre dizela na 100 km. Što odgovara prosečnoj vrednosti emisije ugljen-dioksida od samo 88 g/km (petovratna verzija: 3,4 l/100 km i 89 g/km CO2). Ovi rezultati čine Corsu 1.3 CDTI ecoFlex Opelovim najekonomičnijim i najefikasnijim dizel modelom u istoriji.

Opel Corsa 1.3 CDTi ecoFLEX, 3 vrata, najštedljiviji model sa 3,7 l/100km

„Ova Corsa još jednom naglašava Opelovu vodeću ulogu u razvoju održivih rešenja za mobilnost. Za samo pet godina, od prve Corse ecoFLEX do danas, uspeli smo da smanjimo  potrošnju i emisiju ugljen-dioksida za 26% uz istovremeno povećanje performansi za više od 26%. Naši kupci, kao i okruženje, to cene“, rekao je Mike Ableson, potpredsednik Opelovog odeljenja za razvoj, sumirajući sve prednosti ove prvakinje u štednji goriva.

Opelova definicija inženjerskog umeća: potrošnja niža za sedam odsto

Već poslednju generaciju Corse 1.3 CDTI ecoFLEX iz 2011. krasila je izvanredna štedljivost sa potrošnjom od 3,5 litara na 100 km i emisijom od 94 g/km ugljen-dioksida, pa je ovo poslednje smanjenje od 0,2 litre i šest grama ugljen-dioksida čini apsolutnom prvakinjom štedljivosti u Opelovom dizel portfoliju. Napravljen je i ceo niz poboljšanja koja su smanjila potrošnju goriva i emisiju za skoro sedam dodatnih odsto. Turbo dizel varijanta je opremljena pumpom za ulje promenljive zapremine koja tako stvara samo potreban pritisak ulja. Pumpa varira količinu ulja u protoku u zavisnosti od opterećenja motora, a sve kako bi se energija potrebna za protok ulja u motoru smanjila na najmanju moguću meru. Efikasnoj potrošnji goriva doprinosi i korišćenje posebnog ulja niske viskoznosti u menjaču. Sve ove mere upotpunjuju prilagođenost parametara rada motora u kontrolnom modulu.

Opelov dizel motor 1.3 CDTi

Od novembra 2012. Corsa će biti dostupna i sa novom generacijom manuelnog menjača koji je konstruisao Opel, a koji osigurava još precizniju i lakšu promenu stepena prenosa. Inženjeri su postigli smanjenje trenja i sila prenosa kao i putanje menjača. Temeljno je prerađena osnova menjača: korišćeni su novi zupčanici i promenjeni delovi, među kojima su i poluge menjača i račvasta osovina. Krajnji rezultat je velika udobnost prilikom promene brzina i optimalno funkcionisanje u hladnim i toplim uslovima. Nove gume 185/65 R15 sa niskim otporom kotrljanja takođe čine Corsu dodatno ekološkom.

Međutim, čak i uz ovakvu štedljivost u potrošnji performanse nisu ugrožene. Maksimalni obrtni momenat od 190 Nm dostupan je između 1750 i 3250 obrtaja. Turbo dizel varijanta Corse sa 70 kW/95 KS ubrzava od 0 do 100 km/h za 12,3 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 177 km/h.

Optimalna šasija: veća udobnost u vožnji uz agilno upravljanje

Opelovi inženjeri su optimizirali i šasiju na svim varijantama Corse (osim OPC Nürburgring Edition). Sistem vešanja i amortizera sada kompenzuje još nežnije i blaže prilikom vožnje na neravnim podlogama, poboljšavajući time udobnost vožnje. To je posebno velika prednost kada se vozi neasfaltiranim putevima ili tokom vožnje malim brzinama u gradskim uslovima. Sada i ekološki svesni vozači ecoFLEX varijanti mogu da uživaju u šasiji koja ne iziskuje kompromise u pogledu agilnosti i upravljanja uprkos ponuđenoj udobnosti.

U poslednjih trideset godina Opel Corsa je neizostavan deo individualne mobilnosti u Evropi. Trenutno Corsa modeli predstavljaju oko 28% ukupne Opel/Vauxhallove prodaje. Do danas je, u četiri generacije, prodato oko 12 miliona primeraka ovog modela. Corsa je dostupna sa dizel i benzinskim motorom, kao i LPG motorom (tečni naftni gas) uz snagu koja se kreće od 51 kW/70 KS do 155 kW/210 KS.

ecoFLEX modeli i električna Ampera: održivost u najboljoj Opelovoj tradiciji

ecoFLEX varijante su deo Opelove linije modela koje su posebno ekonomične, a koje ne smanjuju uživanje u vožnji, performanse i sigurnost. Trenutno Opel nudi gotovo 70 ecoFLEX varijanti. Pored nove Corse od 88 g/km, treba istaći

  • Opel Astru 1.7 CDTI ecoFLEX sa 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS koja troši svega 3,7 litara dizela na 100 km i emituje 99 g/km CO2
  • Merivu 1.3 CDTI ecoFLEX sa 70 kW/95 KS (4,1 l/100 km i 109 g/km CO2)
  • Insigniju 2.0 CDTI ecoFLEX sa 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS (4,3 l/100 km i 114 g/km CO2)
  • Zafiru Tourer 2.0 CDTI ecoFLEX sa 96 kW/130 KS (4,5 l/100 km i 119 g/km CO2).

Ovaj ekološki portfolio modela upotpunjuje Opel Ampera. Opel je u „Evropskom automobilu godine 2012.“ spojio prikladnost za svakodnevnu upotrebu sa revolucionarnom i održivom pogonskom tehnologijom jer je Ampera prvi električni automobil koji se savršeno uklapa u živote kupaca bez potrebe za menjanjem njihovih svakodnevnih navika.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: