Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Honda ASIMO, najsavršeniji humanoidni robot u poseti Beogradu

Najnapredniji humanoidni robot na svetu, Hondin ASIMO, posle spektakularnog nastupa u Moskvi, posetiće Beograd. ASIMO će, od 24-26. septembra, nastupati u Zadužbini “Ilije M. Kolarca” u okviru naučnopopularne manifestacije regionalnog značaja – “Dani budućnosti: Robotika”, koju organizuju Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

ASIMO sipa vodu

Hondin ASIMO, najuzbudljiviji robot našeg doba koji fascinira najširu publiku – od dece do naučnika , visok je 130cm i težak 54 kilograma, može da hoda brzinom 2.7km/h i trči brzinom od 6km/h. ASIMO prepoznaje ljude u svojoj blizini i reaguje na njihove jednostavne glasovne komande, locira predmete koji su oko njega, penje se uz stepenice, gura kolica, nosi poslužavnik, rukuje se, pleše… ASIMO je prvi humanoidni robot sa tehnologijom “autonomne kontrole ponašanja” koja mu daje sposobnost da “sam donosi odluke” i uskladi svoje ponašanje sa okruženjem u kome se nalazi, što predstavlja još jedan korak bliže praktičnoj upotrebi ovakvih robota.

Asimo se rukuje

ASIMO je razvijen kao deo Hondinog dugoročnog programa istraživanja humanoidne robotike čiji je cilj stvaranje robota koji može da pomaže ljudima u svakodnevnom životu, starijim osobama ili osobama sa invaliditetom. Za sada ASIMO služi kao istraživačka platforma za razvoj inteligentnih sistema koji se primenjuju na brojnim Hondinim modela automobila i motocikala.

ASIMO hoda stepenicama

Ulazince za ovaj događaj su u prodaji u Zadužbini “Ilije M. Kolarca” i u šoping centru “Ušće”.

Honda – lider u razvoju robotike

Honda je započela razvoj humanoidnog robota još 1986. godine, a prvi samoupravljivi humanoidni robot na dve noge, po imenu P2, pojavio se 1996. i bio je prvi robot ovog tipa na svetu. Poboljšana tehnologija kontrole omogućila je fleksibilnije pokrete nogu i P2 je mogao da hoda preko neravne površine i održava ravnotežu. P3, prvi potpuno nezavisni humanoidni robot na dve noge koji hoda nastao je u septembru 1997. Bio je visok 160 cm i težak 130 kg. Mogao je da hoda brže od 1.2km/h zahvaljujući vrhunskoj ravnoteži, ravnomernim pokretima i kapacitetu mozga 30 personalnih računara. ASIMO je prvi put predstavljen 31. oktobra 2000. i do sada je najnapredniji humanoidni robot u svetu. Novi unapređeni ASIMO je prikazan 2005. godine, a svoje prve korake u Evropi napravio je u septembru 2007.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: