Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Chevrolet Corvette: 60 godina čuvenog dizajna

Poznata po svom zavidno privlačnom izgledu i moćnim performansama, Chevrolet-ova legendarna Corvette sledeće godine slavi jedinstven događaj – svoju 60-godišnjicu.

Corvette je primer pravog sportskog automobila – jednostavno opušten i uzbudljiv, a imidž ovog modela naglašava ove njegove osobine u popularnoj kulturi. Međutim, neosporan stil nije sve što Corvette ima – ona je bezbedna i još važnije, udobna za svakodnevnu vožnju.

Slava modela Corvette je odavno potvrđena kroz njegov uspeh u američkoj kulturi i kroz njegova tehnička poboljšanja. Tokom vremena je širok spektar inovativnih opcija doprineo njenom rastu. Primeri iz ranijih decenija uključuju run-flat gume, prozirni ekran, koji prikazuje važne podatke na vetrobranu direktno ispred vozača, kao i magnetnu selektivnu kontrolu vožnje koja omogućava podešavanje oslanjanja u realnom vremenu.

1953 Chevrolet Corvette C1

Pored njenog konstantnog tehnološkog napretka, ni potražnja za pojavljivanjem modela Corvette pored poznatih glumaca i glumica nije se smanjila. Ovaj trend ilustruje ljubavnu vezu Amerike i ovog čuvenog automobila koja traje 60 godina.

Corvette preuzima glavnu ulogu na srebrnom ekranu

Značaj Chevrolet-a u američkoj kulturi je jednako očigledan na ulicama i u umetnosti i zabavi. Od avanturističkih filmova punih akcije do TV drama, Chevrolet Corvette model je odigrao 1.434 glavne ili sporedne uloge u TV emisijama i holivudskim filmovima, čvrsto se ustoličivši u američkoj pop kulturi.

Internet baza filmova u kojima se pojavljuju automobili (Internet Movie Cars Database) je prepoznala vodeće filmove u kojima se pojavljuje Corvette – a kratak spisak uključuje sledeće filmove:

  • Gas do daske (Rush Hour) (1998) – Džejms Karter, detektiv oštrog uma koji brzo govori, vozi uglađenu Chevrolet Corvette iz 1971. Ovaj automobil je savršen dodatak njegovom brzom, uzbudljivom i avanturističkom stilu života.
  • AUTOMOBILI 2 (CARS 2) (2011) – Chevrolet-ova NASCAR legenda Džef Gordon je  pozajmio glas liku Corvette C6.R koji se zove Džef Gorvet (Jeff Gorvette) u ovom animiranom filmu iz Disney-Pixar radionice.
  • Leto sa Korvetom (Corvette Summer) (1978) – Glavni lik kreće u avanturu da pronađe ukradeni Corvette Stingray iz 1973. godine, vrhunski predmet želje u ovom klasičnom tinedžerskom letnjem filmu.
  • Autoput 66 (Route 66) (1960-1964) – Čuveno vozilo koje ostaje verno likovima tokom njihovih putovanja u crvenom Chevrolet Corvette kabrioletu iz 1960. godine. U prvoj sezoni je korišćen Chevrolet Corvette kabriolet iz 1959. ali onda su prešli na verziju iz 1960. godine kako bi promovisali najnoviji proizvod. Sticajem okolnosti, ovaj plasman proizvoda je učinio da se prodaja modela Corvette udvostruči samo tokom prve sezone!
  • Transformeri: Osveta palih (Transformers: Revenge of the Fallen) (2009) – Seksi, srebrni Corvette Stingray konceptni automobil iz 2009. godine je igrao lik Sajdsvajpa (Sideswipe), Autobota pratioca Optimusa Prajma (Optimus Prime), dajući modelu Corvette misterioznu i moćnu auru, koja je skoro „van ovog sveta“.
  • Razdraganost (Glee) (sezona 2, epizoda 2) – Chevrolet Corvette Grand Sport model iz 2011. se pokazao kao instrument moći za Vila Šustera (Will Schuester) i njegovog arhineprijatelja Karla Hauela (Carl Howell) kada je u pitanju nadmetanje za pažnju slatke savetnice za profesionalnu orijentaciju Eme Pilsburi (Emma Pillsbury). Možda su Corvette automobili instrumentalniji od muzike kada treba privući pažnju žene koju volite?

„Corvette automobilima se dive širom sveta i ima tek nekoliko vozila svetske klase koji mogu da se nose sa njihovim čuvenim statusom i uspesima“, rekao je direktor sektora za odnose sa javnošću u kompaniji Chevrolet Europe, Vidžej Ajer (Vijay Iyer). „Priče na velikom ili malom ekranu prevazilaze granice bioskopa, stvarajući jedinstvenu emocionalnu vezu sa publikom.“

Lansiranje nove kolekcionarske verzije Corvette 427 kabrioleta 

Nova kolekcionarska verzija Corvette 427 kabrioleta je posebno napravljena povodom proslave 60-godišnjice ovog legendarnog sportskog automobila. To je najbrži Corvette model ikada napravljen i uključuje opcije visoke tehnologije po kojima je ova marka postala poznata.

Chevrolet Corvette 427 kolekcionarsko izdanje

„Corvette već skoro 60 godina nudi vrhunske opcije, tehnologije i neverovatne performanse“, rekao je glavni inženjer Tadž Juhter (Tadge Juechter), čovek koji je odgovoran za nadzor dizajna nove kolekcionarske verzije Corvette 427 kabrioleta.

Sa 60 godina iza sebe, Corvette nastavlja da otelovljuje tehnološki napredak i slavu u filmskoj industriji. Kao vino, Corvette postaje bolja sa godinama! A priča nije ni blizu kraja: Severnoamerički Međunarodni sajam automobila u Detroitu će sledećeg meseca doneti zvanično predstavljanje snažno očekivanog Chevrolet Corvette C7.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: