Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Revolucionaran Volvoov vazdušni jastuk za pešake – princip rada

Sedam senzora, napredna tehnologija i jedan vazdušni jastuk koji se aktivira munjevitom brzinom u području vetrobrana. To su glavni elementi tehnologije vazdušnog jastuka za pešake – inovativnog bezbednosnog sistema koji je debitovao u potpuno novom Volvou V40.

Dvadeset pet odsto svih žrtava saobraćajnih nesreća u Kini čine pešaci. U Evropi je taj broj nešto manji (14 odsto), dok u SAD iznosi 12 odsto. No, mnogo je veći postotak teže i lakše povređenih pešaka. Najozbiljnije povrede glave pešaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla i A nosače krova.

Vodeći se ovim podacima, Volvo Cars korporacija je započela razvoj tehnologije vazdušnog jastuka za pešake koji je, kao nova prekretnica bezbednosnih sistema, debitovao na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi u potpuno novom Volvou V40.

„Ponosni smo što možemo da ponudimo automobil sa vazdušnim jastukom za pešake. Njegova namena je da zaštiti pešake u određenim situacijama, odnosno prilikom udarca u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla ili A nosač krova i tako spreči ozbiljnije povrede glave“, ističe Thomas Broberg, stariji tehnički savetnik za bezbednost pri Volvo Cars korporaciji.

Sedam senzora ugrađenih u prednji deo vozila šalje signale kontrolnoj jedinici. Kada automobil ostvari kontakt s određenim objektom, dolazi do promene signala. U tom trenutku kontrolna jedinica procenjuje dobijeni signal i, u slučaju da utvrdi da je objekat zapravo noga pešaka, aktivira vazdušni jastuk.

Poklopac motora koji se podiže za 10 cm

Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkim mehanizmom oslobađanja koji u slučaju aktivacije sistema oslobađa zadnji deo poklopca motora. Istovremeno se vazdušni jastuk počinje da puni gasom i svojim naduvavanjem podiže poklopac motora za 10 cm.

Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom delu stvara prostor za deformisanje poklopca motora, čime se stvara učinak amortizovanja, odnosno poklopac motora „prihvata“ pešaka. „Vazdušni jastuk ima dve funkcije. Podiže poklopac motora kako bi stvorio razmak i ublažava udarac“, pojašnjava Broberg.

U naduvanom položaju vazdušni jastuk prekriva čitav donji deo vetrobranskog stakla, odnosno dve trećine vetrobranskog stakla i A nosača krova. Čitav proces aktivacije sistema i naduvavanja jastuka traje tek nekoliko stotih delova sekunde.

Test sa humanoidnim lutkama

Sistem vazdušnog jastuka za pešake je aktivan pri brzinama između 20 i 50 km/h. Celih 75 odsto svih nezgoda s pešacima događa se pri brzinama do 40 km/h. Sam vazdušni jastuk sastoji se od vreće i generatora gasa. Nakon aktivacije vreća se puni gasom za nekoliko milisekundi.

„Razvili smo tehnologiju koristeći kompjutersku simulaciju i humanoidne lutke, a testovi su sprovedeni u brojnim konfiguracijama“, napominje Broberg.

Pre dve godine Volvo je predstavio sistem otkrivanja pešaka s funkcijom automatskog kočenja, koji pomaže u izbegavanju kontatka s pešakom pri brzini do 35 km/h, a pri većim brzinama značajno se smanjuje brzina naleta na pešaka. Taj sistem, u kombinaciji s novim vazdušnim jastukom za pešake, istinska je dobitna kombinacija u zaštiti pešaka.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite Vaš komentar: