Mojnoviauto.com - Vaš prvi sajt za kupovinu novih automobila

Automatski menjač - MojNoviAuto.com

Automatski menjač je vrsta menjača koja automatski menja brzine u zavisnosti od brzine kretanja i uslova na putu, oslobađajući vozača od ručnog menjanja brzina. Postoje automatski, poluautomatski i kontinualno varijabilni automatski menjači.

Klasični automatski menjač se sastoji od:

  • Konvertora obrtnog momenta koji hidraulično spaja motor i menjač, omogućavajući vozilu da ostane u brzini i dok stoji u mestu
  • Pumpe koja pumpa ATF (Automatic Transmission Fluid) ulje kroz menjač
  • Više planetarnih zupčanika koji omogućavaju razne prenosne odnose u menjaču
  • Kvačila koje drži odgovarajući set planetarnih zupčanika u mestu dok se ostali okreću
  • Hidrauličnih ventila koji regulišu izbor brzina u odnosu na brzinu kretanja

Pošto konvertor obrtnog momenta veruje motor sa menjačem hidrauličnim putem, on omogućava da je menjač u brzini i dok se vozilo ne kreće, a omogućava i polazak vozila iz mesta bez davanja gasa. Konvertor obrtnog momenta je najzaslužniji za manju efikasnost i veću potrošnju goriva kod automatskog menjača, tako da moderniji automatski menjači imaju kvačilo koje ga blokira na većim brzinama, anulirajući time gubitke koji se javljaju u njemu.

Kod modernijih automatskih menjača hidraulične ventile kontroliše odgovarajući kompjuter, omogućavajući time bolji izbor prenosnog odnosa kao i određen nivo kontrole menjanja brzina od strane vozača.

Polu-automatski menjači su u suštini manuelni menjači koji imaju automatski kontrolisano kvačilo. Pošto su polu-automatski menjači u osnovi manuelni, oni su efikasni koliko i klasični manuelni menjači uz pogodnost automatskog menjanja brzina.

Jedna od vrsta poluautomatskih menjača je DSG menjač, koji sve više dobija na popularnosti jer kombinujuje najbolje od manuelnog i automatskog menjača. Sistem se sastoji od dva kvačila, od kojeg jedno radi sa parnim a drugo sa neparnim brzinama, tako da se pri promeni brzine samo izabere drugo kvačilo kome je brzina već spremna, tako da DSG menjač omogućava veoma brzu promenu brzine (oko 0,1 sekundu).

One Comment on “Automatski menjač”

  • Namcor decembar 23rd, 2014 14:55

    Neverovatno debilan tekst!

Ostavite Vaš komentar: